Maailma on täynnä ihmeitä ja luonnon tarjoilemia ilmiöitä. Kun tarkastelemme ympäristöämme ja tutustumme siihen tarkemmin, huomaamme yleensä paljon asioita, jotka kiehtovat ja herättävät ihmetystä. Joskus luonnonilmiöt ovat niin voimakkaita, että niitä katsellessa alkaa vaistomaisesti haukkoa henkeään.
Toisinaan luonnonilmiöiden ja -mullistusten edessä on syytä olla varuillaan, sillä luonnon voimaa ei ole vielä voittanut mikään. Seuraavaksi esittelemäämme listaukseen on koottu vaikuttavia luonnonilmiöitä ympäri maailmaa, ja mikä parasta, voi osaan niistä tutustua myös Suomessa.
Tykkylumi
Valkoiset hahmot, nuo luonnon omat lumipatsaat ovat hurmanneet monen kauneudellaan ja mystisyydellään. Sydäntalvella, vaara-alueen lakimetsää sekä lumen peittämiä puita kaikessa hiljaisuudessa katsellessa, on todettava, että rauhoittavampaa kokemusta on vaikea kuvitella.
Tykkylumi eli tykky voi muodostua kahdella tapaa. Huurretykky on muodostunut sumusta tai pilvistä, jotka pakkasella tarttuvat puihin muodostaen huurretta. Nuoskatykky saa taas syntynsä kosteana sataneesta lumesta eli nuoskasta. Tuuli edesauttaa omalta osaltaan tykkymuodostelmien syntymistä, mutta kovat puuskat saattavat myös lopulta rikkoa niitä. Yhdessä kuusessa voi olla enimmillään lunta jopa kolmen tonnin painosta. Lapin kuuset ovatkin mukautuneet luonnon haasteisiin kasvattaen alueella lyhyemmät oksat.
Revontulet
Valloittava valoilmiö ihastuttaa katsojaansa pimeään aikaan napa-alueilla. Nuo punaisen, vihreän, violetin ja sinisen väreissä loistavat revontulet ovat avaruussäästä aiheutuva reaktio. Auringossa tapahtuvista roihupurkauksista lähtee liikkeelle plasmaa eli elektronihiukkasia, jotka maan ilmakehän happi- ja typpimolekyyleihin osuessaan muodostavat yhdessä valoilmiön.
100-200 kilometrin korkeudessa näkyvästä luonnon värinäytelmästä ovat jo muinaiset kansat kertoneet omia tarinoitaan. Nykyaikana tieteellisen tutkimuksen avulla revontulista on saatu paljon selville, mutta vielä riittää selvitettävää.
Lappi houkuttelee vuosittain vajaat 3 miljoonaa turistia, joista valtaosa haaveilee näkevänsä vierailunsa aikana taianomaiset revontulet. Revontulien näkemistä pidetään niin tärkeänä, että sitä varten on kehitetty niin ilmaisia kuin maksullisia sovelluksia, joiden avulla saa selville, koska revontulia pitäisi olla näkyvillä.
Pallosalama
Mystinen kirkas pallo leijuu taivaalla, tulee sisään kotiin tai lentokoneeseen. Pallosalama kuuluu ehdottomasti ihmeellisten luonnonilmiöiden joukkoon. Pallosalama osuu harvan kohdalle, mutta se on mahdollinen siellä, missä on ukkosta. Ilmiö on niin harvinainen ja erikoinen, että edes tiedemiehet eivät ole päässeet vielä yhteisymmärrykseen sen synnystä.
Erilaisia teorioita on kuitenkin esitetty, tarinoita kerrottu ja pallosalama on saatu myös tallennettua videolle. Kyseessä on todellinen, maapallolla tapahtuva luonnonilmiö, eikä se ole viesti avaruudesta.
Pallosalama kestää yleensä muutamia sekunteja, mutta sen on nähty kestävän jopa parin minuutin verran. Ilmiö päättyy normaalisti paukahdukseen ja kirkasta palloa ei ole enää näkyvissä. Kooltaan se on parin sentin halkaisijasta jopa metriin. Pallosalama on erittäin vaarallinen, sillä esimerkiksi taloon osuessaan tulikuuma pallo aiheuttaa lähes vääjäämättä tulipalon. Pallosalama etenee suhteellisen hitaasti, joten sen väistäminen on ainakin teoriassa suhteellisen helppoa.
Vesipatsas
Merellä siintää komea näky. Trombi eli vesipatsas kulkee veden päällä nostaen vettä mukaan vauhtiinsa. Kyseessä on pienimuotoinen pyörremyrsky, joka on halkaisijaltaan 10-200 metriä ja johon liittyy suppilonmuotoinen pilvi ja usein ukkosta. Valloittavaa ilmestystä ei kannata kuitenkaan ihailla liian läheltä, sillä vesipatsaan sisällä olevat tuulet ovat todella voimakkaita.
Vesipatsas syntyy, kun merituulet puhaltavat samassa kohtaa eri suuntiin ja myrskypilven nousuvirtaus nostaa pyörteen pystyasentoon. Trombit ovat mahdollisia missä tahansa, missä on ukkosmyrskyjä. Yleisin esiintymispaikka on Yhdysvalloissa otollisten tuulten johdosta. Suomen yli kymmenestä havaitusta trombista suurin osa on ollut vesipatsaita.
Trooppinen hirmumyrsky
Trooppinen hirmumyrsky voidaan luokitella maantieteellisen sijaintinsa perusteella kolmeen eri kategoriaan. Nämä ovat hurrikaani, taifuuni ja trooppinen sykloni. Hurrikaaneja tavataan Tyynenmeren pohjois- ja eteläosissa, taifuuneja Tyynenmeren luoteisosissa ja trooppisia sykloneja Tyynenmeren lounaisosissa ja Intian valtamerellä. Trooppisia hirmumyrskyjä riehuu vuosittain noin 80 ja maailman väestöstä 15 % asuu niiden vaikutusalueella.
Trooppinen hirmumyrsky muodostuu voimakkaasta tuulesta, joka kiertää matalapaineen keskustaa, sekä kaatosadetta ja ukkosta sisältävästä pilvimassasta, joka kohoaa tuulen seurauksena syntyneestä pyörteestä. Trooppisten hirmumyrskyjen sisältämä energia syntyy merestä haihtuneen, sateeksi tiivistyvän vesihöyryn seurauksena. Vesihöyry tiivistyy, kun ilmapaine alenee pyörteen keskustaa lähestyttäessä ja ilma kohoaa tiivistymisalueella. Tiivistymisen seurauksena syntyvä lämpö kohottaa ilmaa, jolloin keskustaan imeytyy kosteaa ilmaa.
Tsunami
Tsunami tarkoittaa hyökyaaltoa, joka syntyy esimerkiksi voimakkaan tulivuoren purkauksen, syvän meren alueella tapahtuvan maanjäristyksen tai asteroidin mereen putoamisen seurauksena. Avomerellä tsunami etenee peräti 500-900 kilometrin tuntivauhdilla ja sen korkeus on yleensä alle metrin. Rannikolle edettyään tsunami voi kohota jopa 50 metrin korkuiseksi aalloksi.
Japanin kielinen, hyökyaaltoa tarkoittava tsunami-sana tuli terminä tutuksi suomalaisille viimeistään joulukuussa 2004, jolloin Intian valtameren maanjäristyksen seurauksena lähes 200 suomalaisturistia menehtyi Thaimaan tsunamissa. Kaiken kaikkiaan lähinnä Sri Lankaan, Intiaan ja Thaimaahan vaikuttaneen tsunamisen seurauksena menehtyi noin 200 000 ihmistä. Luonnonkatastrofi sai suurta huomiota länsimaisessa mediassa lähinnä siksi, että surmansa sai suuri määrä eurooppalaisturisteja, jotka olivat matkanneet Thaimaan paratiisirannoille joululoman viettoon. Me selvisimme kuin ihmeen kaupalla hengissä, mutta siitä lisää hieman alempana.
Eläinten sataminen
Edellä mainittuihin tornadoihin voi liittyä myös hieman harvinaisempi luonnonilmiö, eläinten sataminen. Eläinten sataminen tarkoittaa käytännössä sitä, että tietyt eläimet, kuten kalat, sammakot ja linnut putoavat sateen mukana taivaalta. Erityisesti kalat saattavat selviytyä hurjasta matkastaan hengissä, joten matka ei ole voinut olla kovin pitkä. Joskus niiden kerrotaan olleen jäätyneitä, joten ne ovat todennäköisesti nousseet korkealle yläilmoihin ja matka on ollut pidempi.
Outo ilmiö on saanut paljon tutkijoita ympärilleen. On selvitetty, että mitä ilmeisemmin eri kokoiset pyörremyrskyt, kuten trombit, nostattavat eläimiä mukanaan, ja kuten odottaa sopii, putoavat nämä epäonniset luontokappaleet jossain vaiheessa alas pilvestä.
Eläinten sataminen liittyy myös yhteen vuosituhannen vaihteen merkittävimmistä elokuvista. Kyseessä on tietenkin useita kansainvälisiä palkintoja napannut, Paul Thomas Andersonin ohjaama Magnolia, jonka loppukohtauksesta taivaalta sataa rankkasateen keskellä isoja sammakoita. Eläinten sataminen taivaalta on siinä määrin harvinainen ilmiö, että suuri joukko katsojista ei ehkä tiennyt, että vastaavaa voi tapahtua myös tosielämässä.